Co to jest pelet, jak on jest produkowany i w jaki sposób wybrać ten najlepszy?

Pellet to niezwykle popularne obecnie małe kulki, które pięknie pachną drewnem. Pellet jest surowcem, który posiada niezwykle dużo zalet. Jest lekki, łatwy w przechowywaniu i w przewożeniu.

akt - mieszkania

Autor: Lech Karol Pawłaszek
Źródło: http://www.flickr.com
zamek

Autor: Bella Linea
Źródło: Bella Linea
Jest także niezwykle wygodny przy wykorzystywaniu. Jednak jego najistotniejszą zaletą jest efektywność, która skutecznie konkuruje z tego typu paliwami jak choćby olej (smary wysokotemperaturowe) opałowy, ekogroszek czy gaz. Do produkowania pelletu możemy wykorzystywać praktycznie każdy rodzaj roślin, przy czym najbardziej kaloryczne są trociny wywodzące się z drzewa, wióry czy ścinki. Produkuje się go za pomocą urządzeń o nazwie prasy granulacyjne. Przykładowym towarem jest pelet barlinecki, który składa się w 30% z trocin liściastych i w 70% z trocin iglastych. Wytwarzanie opiera się na osuszeniu oraz rozdrobnieniu surowca. Następnie ociepla się go tak, aby lignina (czyli fundamentalny składnik drewna) zaczęła przypominać swoją konsystencją klej. Później ciepła masa złożona z celulozy oraz cząsteczek wymienionej ligniny, zostaje poddawana granulacji.
Droga

Autor: Helena Jacoba
Źródło: http://www.flickr.com
Docelowym towarem wspomnianego procesu jest pellet, czyli niewielkie granulki o długości paru centymetrów oraz średnicy ok. 6-8 milimetrów. Jego charakterystyczną cechą jest mała objętość popiołów czy wilgotności (ok.: 6-10%). Ponadto pelet posiada stosunkowo wysokie właściwości energetyczne. Co ważne, takie bryłki wykazują zerową emisję CO2, zatem są paliwem ekologicznym. Aby mieć gwarancję, że wybrany przez nas produkt jest najwyższej klasy, należy się upewnić czy ma on certyfikat DIN Plus.

Wymieniona prasa granulacyjna jest z kolei zbudowana z zespołu roboczego, matrycy oraz 2 rolek. Wewnętrzna średnica matrycy wynosi od ok. 200 do 1000 mm. Cena takiego urządzenia to kilka tysięcy zł – zależnie od rozmiaru i typu urządzenia.